Ronit & Michael

Categorie

Bruidsfotografie

|

Datum

15 jan. 2017

|

Plaats

Amsterdam

|

Locatie

Raw Aron Schuster synagoge

Onder de choepa, Joodse huwelijksplechtigheid

Het is een mooie zondag in januari. Terwijl in een synagoge in Amsterdam-Zuid het huwelijksbaldakijn met bloemen wordt versierd, is bruidsfotograaf Axel in Amstelveen waar een bruid zich voorbereidt op haar grote dag. De mooie Ronit wordt door haar moeder en een tante in een prachtige kanten bruidsjurk van Pronovias geholpen. Als de bijpassende sluier in het met lint ingevlochten kapsel wordt bevestigd, schieten nog meer helpende handen toe. Ondertussen wordt beneden met spanning afgewacht. Dat wachten wordt beloond. De bruid krijgt applaus en alleen maar bewonderende blikken. Op het gezicht van Ronits vader verschijnt een brede smile die de hele dag niet meer verdwijnt en oma is zichtbaar ontroerd.

Ondertekening van de de ketoeba in de Obrechtsjoel

Het officiële gedeelte heeft plaats in de Raw Aron Schuster synagoge in Amsterdam, beter bekend als de Obrechtsjoel. Het is een rijksmonument met glas-in-loodramen en een bijzondere lichtinval, dat geeft bruidsfotografie een extra dimensie. In die synagoge ziet bruidegom Michael zijn prachtige Ronit voor het eerst als stralende bruid. De bruid wacht traditiegetrouw op een troon op haar Michael, die vervolgens Ronits gezicht bedekt met de sluier. En dan is het tijd voor de officiële ceremonie. Een Joodse huwelijksplechtigheid bestaat uit twee delen. Eerst wordt de ketoeba (de trouwakte) ondertekend en vervolgens vindt onder de choepa (het huwelijksbaldakijn) de inzegening van het huwelijk plaats. Rabbijn Groenewoudt leidt de ceremonie en voor de muziek zorgt het Amsterdams Synagogaal Koor. Het krijgt een extra persoonlijk tintje omdat chazzan (belangrijkste zanger) Sacha van Ravenswade een goede vriend van het bruidspaar is.

Mazzeltov

De bruidegom wordt door zijn vader en schoonvader en de bruid door haar moeder en schoonmoeder naar de choepa gebracht. Ronit wordt zeven keer rond haar Michael geleid, als symbool voor de ‘eigen nieuwe wereld’ die het echtpaar begint.
Dan zegent de rabbijn een beker wijn waar naaste familieleden het bruidspaar van laten drinken. Vervolgens schuift Michael de trouwring aan de rechterwijsvinger van zijn bruid en ‘ontsluiert’ haar. Daarna wordt de eerder ondertekende ketoeba (trouwakte) voorgelezen en worden zeven zegeningen uitgesproken. Aan het einde van de Joodse ceremonie stapt bruidegom Michael op het wijnglas om het te breken, waarna iedereen als uit één mond Mazzeltov! roept.
De Amsterdamse grachten zijn de locatie voor de fotoshoot. Een van de blikvangers is de opwaaiende ragfijne sluier, die een prachtig contrast vormt met de winterse wolkenlucht aan het begin van de schemering. Een kans die je als bruidsfotograaf natuurlijk niet laat lopen.

Joodse bruiloft dans

In Het Tolhuis in Amsterdam-Noord zit de stemming er al goed in als het kersverse bruidspaar binnenstapt voor diner en aansluitend feest. De kosjere catering is verzorgd door Cateraar/Slagerij Marcus en het, vanzelfsprekend ook kosjere, toetjesbuffet door Taart voor jou.

Tijdens het feest blijft niemand zitten, iedereen gaat de dansvloer op. Misschien ligt het aan de Joods/Israelische live muziek? Wat een vrolijk en uitbundig feest! En de fotograaf? Die gaat, met in zijn agenda de opdracht voor een volgende choepa, tevreden naar huis.

Onder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepaOnder de choepa