tips voor jouw bruiloft
Tips van bruidsparen voor het plannen van een bruiloft.

Een tijd geleden hebben we op facebook een oproep gedaan aan onze bruidsparen. We hebben ze gevraagd wat hun beste tips zijn voor het plannen van een bruiloft en wat ze nu anders zouden doen. De antwoorden waren verschillend maar er zijn ook overeenkomsten. We hebben alle tips in dit blog staan. Tips om jouw bruiloft nog beter te plannen vanuit de ervaring van andere bruidsparen. Bij alle tips staat ook uiteraard een foto van het betreffende bruidspaar. Want je bent een bruidsfotograaf of niet…

Neem de tijd voor het plannen van jouw ideale bruiloft

Bruidspaar: Ray en Carlijn
Trouwlocatie: Kasteel Hooge Vuursche
Ray: Gewoon 1 woord. Ga “genieten”
Carlijn: Kies leveranciers waarbij je je echt op je gemak voelt en waarin je alle vertrouwen hebt. Maak keuzes die jullie als bruidspaar zelf willen, probeer je niet te laten beïnvloeden door anderen en hun mening.
tips voor plannen voor jouw bruiloft
Bruidspaar: Jordy en Angela
Trouwlocatie: Het Oude Slot in Heemstede
Angela: Je kan van alles plannen maar je zal zien… de dag loopt toch anders! En dat maakt het nog veel mooier en leuker! Geniet er gewoon van en laat het gebeuren! Ga niet stressen maar zie er de lol van in! Ervaring genoeg met onze bruiloft die anders liep?? Pech met de auto, politie, regen tijdens ceremonie en feest dat veel later kon beginnen door de storm? en toch van elk moment genoten!!
tips voor plannen voor jouw bruiloft

Kies je bruidsfotograaf waar je je goed bij voelt

Bruidspaar Mark en Marlieke
Trouwlocatie: Landgoed Rhederoord
Marlieke: Lekker cliché, maar geloof het maar gewoon: HET KOMT GOED !!! GENIET !!! Je wilt van je bruiloft natuurlijk de mooiste dag ooit maken en hier komt (in ieder geval bij ons) ook wel een beetje stress bij kijken omdat je het zo leuk, mooi, bijzonder en speciaal mogelijk wilt maken en er tegenwoordig zoveel mogelijk is waardoor jezelf ook heel makkelijk gek kunt laten maken en het gevoel kan hebben dat het nóg mooier en beter kan. Maar het feit dat al jullie dierbaren op deze dag bij elkaar komen terwijl jullie elkaar het ja-woord geven, is al zo enorm bijzonder en waardevol en dat is waar het om draait. Je voelt je dan echt een gezegend mens. Je lacht, huilt, feest, eet, danst, drinkt met de mensen om wie je het meeste geeft en je viert de liefde en dit kun je niet organiseren of plannen. Van te voren heb ik me best wel druk gemaakt om kleine details, decoratie, loopt het allemaal wel, etc. En als ik nu nog een keer zou trouwen (uiteraard wel met dezelfde man, hihi.) zou ik er zoveel relaxer in staan omdat ik weet dat het toch wel een prachtige dag wordt. Trouwen is ZO leuk !!! Als het aan mij ligt, deed ik het elk jaar!
Geniet van elk moment en probeer op de dag zelf ook stil te staan bij deze fantastische belevenis. Want mensen zeggen het tegen je, maar geloof me, het is waar: de dag vliegt voorbij en achteraf heb je echt even tijd nodig om te beseffen hoe ontzettend gaaf en bijzonder de dag eigenlijk was en wat er nou eigenlijk allemaal precies is gebeurd.Komen we meteen bij de volgende tips:

 • Als je na afloop niet meteen op huwelijksreis gaat of kan, neem dan (waar mogelijk) samen een paar dagen vrij. Die tijd samen is echt heerlijk om terug te blikken op jullie mooie dag, om momenten opnieuw te beleven en om nog even lekker op die roze wolk te zitten.
 • Begin ruim van te voren al te kijken naar locaties, fotografen en videografen en andere leveranciers die belangrijk zijn voor jullie. De mooiste locaties en de beste fotografen zijn al ruim van te voren geboekt. En hoe super fijn voelt het als je dat gewoon al geregeld en gevonden hebt!
 • Laat je niet gek maken! (Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch!) Er is tegenwoordig zoveel! Je kan het echt zo gek maken als je zelf wilt. Bedenk het maar en het is er! Maar heb je het allemaal ook echt nodig? Maakt het je dag echt zoveel mooier? Probeer hier een mooie balans in te vinden voor jezelf. En… probeer ook niet je eigen creativiteit en gevoel uit te sluiten. Zelf kan je ook veel meer dan je denkt. Wat voelt goed voor jullie, wat willen jullie graag doen. Een bruiloft maak je zelf, je hoeft je niet aan vaste tradities te houden als dat niet bij jullie past. Het is jullie dag, dus jullie kunnen ook zelf beslissen hoe je het indeelt en wat je wel en niet wilt.
 • Kies voor een fotograaf en videograaf waar je je goed bij voelt en waarbij je het vertrouwen hebt dat het allemaal goed komt en zorg dat je van te voren goede gesprekken met ze hebt zodat er van beiden kanten duidelijk is wat er verwacht wordt. En… laat ze ook samen met elkaar overleggen zodat ze op de dag zelf elkaar niet in de weg staan. Wij hebben op onze dag (en ook daarvoor) eigenlijk 0,0 zelf hoeven na te denken over de foto’s/momenten, etc. Dat gaf zoveel rust. Achteraf heb ik wel een beetje stress gehad omdat ik bij heel veel dingen
  dacht: “Was de fotograaf daar wel?”. Dat is dan ook meteen een compliment aan onze fotografen want serieus: ze waren de hele bruiloft aan het vliegen, rennen en springen om de mooiste momenten van zowel ons als van onze gasten vast te leggen zonder dat wij of de gasten het zelf echt doorhadden. Onzichtbaar, maar niet weg te denken! En de foto’s… die zijn werkelijk waar fantastisch !!!
 • Bezuinig niet op je boeket! Wat een verschil kan dat maken zeg! En vind je het zonde om je echte boeket weg te gooien (zodat de vrijgezelle dames hem kunnen vangen), dan kan je er voor kiezen om een kleiner boeket te laten maken zodat je die daarvoor kunt gebruiken.
 • Houd er rekening mee dat ongeveer 10 tot 15% van de gasten niet kan komen. De meeste weet je van te voren al, maar ook op de dag zelf, kan er nog van alles gebeuren waardoor er uiteindelijk toch nog 10 mensen minder komen. Dat klinkt weinig, maar als je per persoon € 60 betaalt, scheelt het je toch € 600. Houd dus rekening met een bepaalde marge. Komen er toch nog meer mensen, kan je dit altijd aangeven.
 • Loop je schoenen van te voren in.
 • En de laatste tip: Vergelijk je bruiloft niet met die van anderen en houd je niet vast aan alle tips van iedereen (dus ook niet aan die van mij, haha.) Iedereen heeft een ander idee, andere verwachtingen en een ander beeld van zijn/haar ideale bruiloft. Dit is jullie bruiloft en die zal altijd het mooiste zijn omdat hier jullie gevoel en liefde voor elkaar in zit! Luister vooral dus naar jezelf (en ook naar je partner natuurlijk!)

trouwen landgoed rhederoord

Kies een  ceremoniemeester of een professionele weddingplanner

Bruidspaar: Jack en Judith
Trouwlocatie: Op Hodenpijl
Judith: Neem een goede ceremoniemeester, bij mij was het mijn zus en schoonzus. Mijn zus was zelf 2 jaar ervoor getrouwd wat best handig was. Ze hielpen mee met de planning en hadden veel leuke ideeën. Onze ceremoniemeesters waren echt van alles op de hoogte op onze grote dag, daardoor konden we echt zorgeloos genieten! Wij hechten veel waarde aan mooie foto’s en met de prachtige foto’s van Axel kijken we echt met plezier terug naar onze trouwdag.
tips voor plannen voor jouw bruiloft
Bruidspaar Ola en Nadia
Trouwlocatie: Landgoed Duin & Kruidberg
Nadia: Iedereen zegt het maar het is ECHT waar – investeer in een goede fotograaf! (de jurk, bloemen etc. zijn voor 1 dag, maar de foto’s voor de rest van je leven..)

 • Bezuinig niet op (goed) eten – dit is wat je gasten blij maakt en zullen herinneren
 • Iedereen wil natuurlijk goed weer met zijn of haar bruiloft, maar plan je bruiloft niet in de zomer als de kans op mooi weer de enige reden is. Vooral in Nederland kan je dan nog hartstikke pech hebben. Wat is je favoriete seizoen? Houd bij het antwoorden op de vraag ook rekening met de bloemen, het eten, en hoe de bomen erbij staan in die tijd van het jaar.
 • Probeer tussen al het plannen door ook van je verloving te genieten – deze tijd komt nooit meer terug!
 • Luister naar advies van familie en vrienden, maar onthoud dat het jullie huwelijk is
 • Ga op tijd op zoek naar een jurk, veel winkels hebben 6 of zelfs 9 maanden nodig vanaf het “yes to the dress” moment totdat hij besteld, versteld en helemaal klaar is.
 • Je kunt de details niet vaak genoeg doorlopen met de locatie en zorg ervoor dat alles ook op papier staat – als je pech hebt is de persoon waarmee je al die tijd contact hebt gehad, niet aanwezig of ziek op je big day en gaan sommige grote of kleine dingen toch mis. Je gasten zullen er waarschijnlijk niet veel van merken, maar voor jou is het moeilijk om er toch niet (een beetje) van te balen
 • Als er een hotel bij je locatie zit, probeer dan er vanaf een paar nachtjes eerder te verblijven.Vooral met familie en vrienden erbij voelt het dan als een lang “wedding weekend” en voor jullie is het makkelijker om in de stemming te komen (en nog wat laatste dingetjes op locatie te checken)
 • Everybody loves a photobooth!

bruidsfotografie silhout
Bruidegommen Hubrecht en Jochem
Trouwlocatie: Villa Beukenhof
Hubrecht: Kijk bij het plannen vooral naar met welke leveranciers (fotograaf, locatie, ambtenaar vd burgerlijke stand e.d.) er een klik is! Dan weet je zeker dat zij ook een mooie dag voor jou faciliteren!
homohuwelijk
Bruidspaar Femke en Peter
Trouwlocatie: De Zoete Aagt
Femke: Kies 2 of 3 dingen die je het allerbelangrijkst vindt, en zet daar hoog op in. Niet alles hoeft groot en duur, dat is onhaalbaar. Vind je de foto’s belangrijk? Bespaar niet op een fotograaf? Wil je dat je Ja het belangrijkst is? Pak uit met de ceremonie. Het wordt hoe dan ook een mooie dag, maar bedenk echt waar je het meest aan wilt terugdenken. En verder: sta stil bij wat je die dag gaat doen. Ja zeggen tegen de liefde van je leven. Dát is belangrijk. De rest is vorm.
Bekijk hier een video-impressie van de bruiloft van Femke en Peter.

Bruidspaar Erik en Mandy
Trouwlocatie: Landgoed Waterland
Mandy: Maak je niet te druk over hele kleine details bij het plannen van een bruiloft. Of laat dit over aan mensen in je omgeving. In je ogen draagt het bij aan het complete plaatje van de bruiloft, maar het is niet altijd de stress en energie waard in vergelijking met het aantal gasten dat dit kleine detail opvalt en het totaalplaatje van de bruiloft voor de gasten. Zo heb je meer tijd om te genieten van de rest van het plannen. En daarnaast natuurlijk de tip die je heel vaak hoort; maak je niet druk op de dag zelf en geniet van alles wat er om je heen gebeurd!
tips voor plannen voor jouw bruiloft

Voor mij de beste en meeste waardevolle komt van mijn oude baas van wie ik de bruidsfotografie heb geleerd, Olaf Rozemeijer: Kies een top fotograaf !!

Tips voor je bruiloft van een weddingplanner en hair & make-up artist

Weddingplanner Astrid Blaauw
Astrid: Om kwaliteit te garanderen is het belangrijk om te werken met een professional. Een professional neemt een stuk ervaring en goede kennis van de markt met zich mee. Men kan adviezen geven op zijn of haar vakgebied en goed meedenken. Door de opgedane ervaring kan men snel schakelen en ongewenste situaties vaak voorkomen of direct oplossen.

Marjolein Borsboom van MB Creations hair & make-up artist
Marjolein: Als aanstaande bruid is toch echt wel één van de belangrijkste dingen, dat jij je op je mooist voelt met je haarstyling en visagie.

 • Daarom is het erg belangrijk om als eerste uit te zoeken wat jij een mooi bruidskapsel/bruidsmake-up vindt. Je kunt het beste zoeken op socialmedia zoals Instagram en Pinterest. Hier vind je de mooiste bruidskapsels en bruidsmake-up.
 • Bedenk of je je haar los wilt dragen, of juist helemaal opgestoken? Met krullen of juist stijl? Allemaal dingen die belangrijk zijn met de voorbereiding voor jou perfecte bruidskapsel.
 • Tijdens een proefsessie bij jouw visagiste/styliste kun je al jou ideeën bespreken en zij laten jou zien wat het beste bij jou past. Je hoeft niet altijd dik haar te hebben om het los te dragen, tegenwoordig heb je prachtig haar clips (echt haar)om een volle bos te creëren.
 • Bedenk van te voren of je een sluier in je haar wilt of juist prachtige haar-accessoires of misschien wel mooie echte bloemen? Wil je een naturel look voor je make-up of juist echt iets anders?

In veel tips staat iets wat veel terug komt en dat is ook gelijk onze tip: GENIET GENIET GENIET

Succes met het plannen van de ideale bruiloft.
Axel & Vivian